K  O  P  I  L  A  D

Dnevnički zapisi iz kaznionica Remetinec i Požega od 30.1. do 30.10.2019.

Ratna samodisciplina

33. dan, nedjelja, 3. ožujka 2019.

Ustao sam rano. Indisponiran. Nisam dobro spavao jer me zdrmala jučerašnja posjeta Kate te dvojice starijih sinova, Domagoja i Branimira. Interesantno, nakon njihove posjete u Remetincu nisam osjetio takvu tugu i bijes kao jučer i danas ovdje u Požegi. Mogući uzrok tome je činjenica da mi je, u Remetincu, spoznaja o zarobljavanju doprla do mozga, a u Požegi se spustila sve do kičmene moždine. Morat ću doraditi dosadašnji protokol samokontrole. Očito, način samodiscipliniranja koji sam primjenjivao tijekom rata neće biti dovoljan zbog dubokih emocija koje me sputavaju u donošenju racionalnih odluka. U protivnom bio bi to više općedruštveni nego moj osobni poraz i konačan uspjeh udruženog zločinačkog poduhvata ekipe koja me smjestila u zatvor.

Budući da sam novi zatvorenik, koji još nije raspoređen na poslove i radne zadatke, ne smijem se kretati izvan objekta više od desetak metara. Zbog toga, nakon doručka, izašao sam ispred zgrade i sjeo na najbližu klupu u parku. Desetak minuta kasnije, pristupi mi zatvorenik pedesetih godina i čvrste građe s kratkom kozjom bradicom.

- Jesi ti pukovnik Hrvatske vojske, Jerko Zovak, iz Slavonskog Broda? - upitao me.

- Jesam - rekoh bezvoljno.

- Ja sam Damir Lipovac - reče i, bez pitanja, sjede na klupu s moje lijeve strane.

- Čujem da si napisao knjigu o ratu u Bosanskoj Posavini. Ja sam iz Dervente. Nakon rata, s obitelji sam odselio u Nizozemsku. Bio sam pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ovdje sam pri kraju izdržavanja kazne za ratni zločin. Interesira me bi l' mog'o kupit' tvoju knjigu?

- Ne trebate je kupovati. Kad budete išli na vikend javite se, a ja ću vam dati adresu gdje će vam predati jedan primjerak - rekoh, bez velike volje za nastavkom razgovora jer sam, načelno, slijedio Halitov naputak i, principijelno, zazirao od ratnih zločina. Mada bih, u drugim okolnostima i s meni poznatijim sugovornikom, upravo taj dan, imao o čemu razgovarati na tu temu jer je bila 27. godišnjica početka rata u Bosanskoj Posavini. Na sreću, nakon kraćeg razgovora o trivijalnostima, Lipovac je ustao i otišao svojim poslom, a ja sam ostao sjediti na klupi zadubljen u vlastito promišljanje o tragičnim posljedicama katastrofalne politike Franje Tuđmana prema BiH.

Po izlasku iz Kaznionice, zahvaljujući svemoćnom Google-u, saznat ću kako je Lipovac rođen 1970. godine u Derventi te da je državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. U svibnju 2014. godine uhićen je u Nizozemskoj te izručen Bosni i Hercegovini. Tamošnje Tužilaštvo tereti ga da je „u mjesecu lipnju 1992. godine, na području Općine Derventa, kao pripadnik 103. brigade HVO Derventa i zapovjednik logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Dervente.

Optužen je za sudjelovanje u nezakonitom zarobljavanju od 70 do 100 civila srpske nacionalnosti, na lokalitetu škole koja je formirana kao logor, sa stražom i ograđena bodljikavom žicom, gdje su civili bili izloženi nečovječnom postupanju, ubojstvima, mučenjima i raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Teretili su ga da je osobno počinio ubojstvo dvojice zatočenika pucanjem u njih iz vatrenog oružja iz neposredne blizine te da je osobno sudjelovao u mučenjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima zatočenika na naročito ponižavajuće načine, kao i za pljačkanje imovine zatočenika, kojima je naredio da sav novac i dragocjenosti skupe na deku u sredini prostorije, što je nakon toga prisvojio.“

Uglavnom, „optuženog Lipovca teretili su za krivično djelo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva'. Optužnica je podignuta i potvrđena u rujnu 2008. godine“, u svome priopćenju navelo je Tužilaštvo BiH.

„Nakon razmatranja i prihvaćanja sporazuma o priznanju krivice, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je presudu kojom je optuženi Damir Lipovac proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina…“

Ostale knjige

Ostali fragmenti iz knjige